DESATERO NÁVŠTĚVNÍKA VINNÉHO SKLEPA
1. Ve sklepě je chladno, proto je dobré se teple obléknout, abychom byli po dobu návštěvy v pohodě.
2. Při vstupu do sklepa se seznamte s vinařem a seznamte se s prostředím. Rozhodně neťukejte na sudy, zda jsou plné, nebo prázdné. Tímto byste vinaře urazili.
3. Sklenku – koštovačku, opatrujte jako oko v hlavě, měla by Vás provázet po celou dobu degustace. Nevyžadujte zapůjčení skleničky v otevřeném sklepě.
4. Ve sklepě nikdy nekuřte.
5. Pozorně poslouchejte, co vinař vypráví o vínech a vinařství vůbec. Dotazy volte tak, abyste vinaře neurazili. Pamatujte také, že neplatí “malá nádoba obsahuje lepší víno pro majitele a jeho známé, velká pro hosty”.
6. Snažte se vždy udržet hladinu alkoholu, kterou snesete.
7. Pokud máte pocit, že další skleničku nezvládnete, klidně to přiznejte a požádejte vinaře o sklenici vody. Rozhodně víno nikam potají nevylévejte. Ani zpět do bečky.
8. Víno je jen jedno. Klidně můžete míchat bílé, červené a růžové dohromady. Na eventuální bolest hlavy to nemá žádný vliv.
9. Dbejte aby po Vás ve sklepě nezůstal nepořádek. Po celou dobu ochutnávky se prostě chovejte jako na návštěvě u přátel, kterých si vážíte.
10. Pamatujte, že návštěva sklepa jednou skončí a vyjdete z chladného prostředí ven, kde je podstatně tepleji. Proto pijte vždy s rozumem.
Loď nemůžete řídit pod vlivem alkoholu, proto tomu přizpůsobte svoji návštěvu vinného sklepa